1. Hafta - 1. ders

1 hafta Pazartesi


Arı ürünleri

  1. Bal
    1. Çiçek balı
      1. Nektar+ enzim
      2. Şekerleme oluyor
    2. Salgı balı
      1. Bitki Kanaması
      2. Böcekler Protein filtresi ile karbonhidrat biriktirir
      3. Bal çiği+ nektar
      4. Şekerleme olmuyor
  2. Polen
  3. Arı ekmeği
  4. Arı sütü
  5. Arı zehiri
  6. Propolis
  7. Ana arı
  8. Oğul
  9. Paket arı
  10. Bal mumu
    1. Bal mumu arı ile oluşturulan bir yağ. Arılar kadınlarından mum salgı bezlerinden üretirler.
    2. Kovandaki depolama yeri olarak bal mumu üretir. Yağa dönüşüyor. Eğer 8 saat aldığı besini koyacak bir yer bulamazsa bal mumu üretir.
  11. Erkek arı besini
  12. Polinasyon

  • Bitkilerin parmak izi polen. Ayçiçek balı içindeki polenler etraflarında kristaller oluşturur.
  • Salgı balı Dipte tortu bırakır böylece geç kristalleşir.
  • Büyük dolum tesislerindeki İri polen zerreciklerinin filtresi ile kristalleşme engeleniyor.
  • Sıcaklık 55 derecenin üzerine çıkarsa bal içindeki enzimler bozulur.


  • Donuk bal 45 dereceye kadar sadece yenilecek kadar ısıtılır.
  • Donuk olarak satılması daha iyidir.
  • Pamuk balı tereyağı gibi donar. 
  • Yalova bölgesinde karışık bal üretilir . Basra yani salgı balı yoksa bazı yıllarda erken donar.
  • Yalova bölgesinde Nisan ortasında çiçek olur yaz sonunda biter.


Ekşime : Balda bozulma ve ekşime olayı olgunlaşmadan hasat edilmiş olan bal içerisinde bulunan bakteri ve mayaların faaliyeti sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle bal olgunlaşmadan ve sırlanmadan hasat edilmemelidir. Şekerlenen ballar ise daha çabuk bozulur.


Arı sütü tek gençlik veren doğal  malzeme. Vücudun yenilenmesi için arı sütü kullanılıyor.
  • ARI 14 derece altında uçmaz
  • Salkım hava ne kadar soğuksa o kadar dar durur.
  • Belli sıcaklığında üstünde kovan içindeki arıların hayatı tehlikeye giriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder